weetjes
Poortjes
Op het station staan veel poortjes, zodat reizigers snel kunnen in- en uitchecken. De poortjes zijn steeds bedoeld voor eenrichtingverkeer, zoals steeds duidelijk wordt aangegeven.
Alle poortjes worden door camera's bewaakt en zijn voorzien van sensoren.
Een poortje sluit pas als er geen beweging meer wordt waargenomen. Bij calamiteiten gaan alle poortjes automatisch open, zodat reizigers direct het station kunnen verlaten.
In elke rij poortjes vindt u een extra brede poort. Deze kunt u gebruiken als u met een klein kind reist, veel bagage bij u heeft, met een hond reist of bijvoorbeeld een rolstoel of rollator gebruikt.


Altijd in- en uitchecken
Zorg ervoor dat u altijd in- en uitcheckt. Doet u dit niet, dan betaalt u bij het reizen op saldo het volledige instaptarief van ? 4,00.
Na enkele malen zonder uitchecken te hebben gereisd, wordt uw OV-chipkaart automatisch geblokkeerd.
Als men verzuimt uit te checken en vervolgens bij een andere vervoerder incheckt dan kan men niet meer alsnog voor de eerste rit uitchecken.
Dit betekent ook dat per ongeluk bij de verkeerde kaartlezer proberen uit te checken (en daarbij inchecken) kostbaar kan zijn.
Uitchecken kan niet eerder dan drie minuten na inchecken, dit om te voorkomen dat men dit per ongeluk doet.

Iemand ophalen of uitzwaaien
Wilt u het station in of het perron op om iemand op te halen of uit te zwaaien? Dat kan nog steeds, alleen heeft uw wel een OV-chipkaart nodig met saldo erop.
Inchecken en uitchecken binnen 20 minuten
Om toegang te krijgen tot het OV-chipkaartgebied om iemand op te halen of uit te zwaaien of, moet u inchecken met uw OV-chipkaart. U betaalt dan het instaptarief.
Checkt u binnen 20 minuten weer uit, dan worden er geen kosten in rekening gebracht en krijgt u het volledige instaptarief weer teruggeboekt op uw OV-chipkaart. Dit geldt zowel bij GVB en RET.
Bij NS is de periode langer. Daar worden geen kosten in rekening gebracht als u binnen 60 minuten weer uitcheckt.

Inchecken verplicht
1: Het is in je eigen belang als je de vervoerder laat weten waar je gebruik maakt van het OV.
Zo kunnen extra bussen of langere treinen worden ingezet op trajecten waar het druk is.
2: Het is niet door vervoerders, maar in wet en regelgeving verplicht gesteld.
Artikel 47 lid 2 b van het Besluit Personenvervoer 2000 stelt over geldigheid:
Een elektronisch vervoerbewijs is geldig indien de reismogelijkheden van het elektronisch vervoerbewijs toereikend zijn voor de te maken reis en het vertrekpunt elektronisch is geregistreerd.
Conclusie: overal waar je kunt reizen met een abonnement op je OV-chipkaart, moet je ook inchecken. (Dat is dus bij wet geregeld.)
Waar gedurende de invoering van de OV-chipkaart inchecken met abonnement nog niet mogelijk is, zal de vervoerder dat duidelijk aangeven.
Uitchecken is in de vervoersvoorwaarden verplicht gesteld. Vergeet dus niet uit te checken.
N.B.!!! Wie een aantal malen niet heeft uitgecheckt in een bepaalde periode, krijgt geen boete, maar loopt wel het risico dat zijn kaart automatisch wordt geblokkeerd.

